Categorii
Soluție plată

Înțelegerea rețetelor

Înțelegerea rețetelor

Înainte de toate, trebuie să înțelegeți faptul că rețeta pentru ochelari este diferită de cea pentru lentile de contact. Așadar, dacă aveți doar o rețetă pentru ochelari de vedere și doriți să treceți la lentile de contact, trebuie să vizitați un medic specialist pentru a vă face un control și a vă oferi o rețetă.

Rețeta include de obicei: raza de curbură, diametru, putere/sferă, precum și cilindru sau axă dacă suferiți de astigmatism și adiție și dominant pentru corecția prezbiopiei. Rețeta poate fi asemănătoare pentru ambii ochi însă parametrii pot fi și foarte diferiți. De asemenea, pe rețetă veți avea și data expirării, de cele mai multe ori la un an de la consult, precum și brandul recomandat de medicul specialist.

  • Raza de curbură (BC) - indică gradul de curbură al ochiului și este de obicei măsurat în milimetri;
  • Diametru (DIA) - determină diametrul potrivit al lentilelor de contact pentru ochii dumneavoastră și este de asemenea măsurat în milimetri;
  • Putere/Sferă (PWR/SPH/D) - precizează dacă suferiți de miopie sau hipermetropie și gradul de corecție necesară. Dacă suferiți de hipermetropie, dioptriile vor fi cu + (plus), iar dacă suferiți de miopie, acestea vor fi cu -(minus).

Dacă suferiți de astigmatism, rețeta dumneavoastră va include:

  • Cilindru(CYL) - indică gradul de corecție necesar pentru astigmatism și este mereu un număr negativ
  • Axa(Axis) - Astigmatismul este cauzat de curbura iregulară a ochiului, iar axa este parametrul ce indică unghiul de corecție necesar pentru o vedere de precizie. Acesta este între 0 și 180 de grade.

Dacă suferiți de prezbiopie și aveți nevoie de lentile multifocale, rețeta va include:

  • Adiție(ADD) - indică nivelul de corecție necesar necesar pentru a vedea clar la o distanță mică. Este un număr între 0.50 și 3.00.

Dominant(D) - atunci când purtați lentile multifocale sau bifocale, corecția este determinată de ochiul dominant și non-dominant. Ochiul dominant este marcat prin litera D, iar cel non-dominant prin litera N.